ISSN: 2587-2702
e-ISSN: 2602-4896
Başlangıç: 2018
Yayımcı: Psikoterapi Enstitüsü
Kapak Resmi
 

Türkiye Bütüncül Psikoterapi Dergisi ve bağlı olduğu "Psikoterapi Enstitüsü Limited Şirketi" nin  amacı; Türkiye'de psikoterapi eğitimlerinin yaygınlaştırılması, ruh sağlığı profesyonellerinin lisans sonrası gerek duydukları ileri düzey psikoterapi eğitimlerinin organize edilmesi, sürekli eğitim düşüncesi ile dünyadaki güncel bilimsel gelişmeleri aktarması, ulusal ve uluslararası düzeyde konferanslar, paneller, sempozyumlar, kongreler düzenlenmesi, Türkiye’deki ruh sağlığı profesyonellerinin ihtiyaç duyduğu her türlü eğitim malzemesinin (Dergi, kitap, film vb.) temin edilmesi, tercüme edilmesi ve üretilmesini sağlamaktır. Bu amaçlarını gerçekleştirmek Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmi kurumlarında psikoterapi eğitimleri organize etmesi, üniversiteler ile işbirliği yapması, genç ruh sağlığı profesyonellerine bilimsel destek verilmesi, kendi bünyesinde bulunan eğitim ve kongre merkezlerinde ücretli ve ücretsiz eğitimler vererek uygulamalar yapmaktadır. Psikoterapi Enstitüsü'nün temel misyonlarından bir tanesi de yerel ve kültürel vurguya ağırlık vererek ülkemize ve her insana özel psikoterapi programlarının geçerliliğinin ve güvenilirliğinin araştırılması ve test edilmesidir.
Bu amaçlarına ulaşmak için sivil toplum örgütleri ile iş birliği için de; savunuculuk faaliyetleri ve iletişim ağı oluşturmaya çalışmaktadır.

2024 - Cilt: 7 Sayı: 13

Türkiye Bütüncül Psikoterapi Dergisi 13. Sayı

Değerli Türkiye Bütüncül Psikoterapi Dergisi okuyucuları, yedinci yılın ilk sayısını ilginize sunuyoruz. Ruh sağlığı profesyonellerine yönelik, ruh sağlığı profesyonellerinin mesleki bilgi ve deneyimleri kapsamında hazırladıkları makalelerden oluşan, okuyucuda yeni ufuklar açan bir sayı ile karşınızdayız. Türkiye Bütüncül Psikoterapi Dergisi’nin 2024 yılının ilk sayısı olan 13. sayısında zengin ve öğretici bir içerik sunmaktadır. Bu sayıda iki olgu sunumu, altı derleme makalesi olmak üzere 8 makale sunulmaktadır. Bunlardan birincisi Burak Can KORKMAZ tarafından kaleme alınan Aile Odaklı Yas Terapisinin Kanser Hastası Olan Ailelerde Aile İşlevselliğine Etkisi başlıklı derleme makaledir. Makalede aile odaklı yas terapisinin kanser hastası olan ailelerin işlevselliğine olan etkisini incelemektedir. Makalede kanser teşhisinin aileler ve aile işlevselliği üzerindeki etkisi açıklanmış olup, palyatif bakım ile yas süreci aile odaklı yas terapisi çerçevesinde tartışılmıştır.
İkinci makale Kamala KHALINBAYLI’nın sunduğu Şizoid Kişilik Bozukluğunun Adli Bilimler Çerçevesinde Değerlendirilmesi başlıklı derleme makaledir. Makalede şizoid kişilik bozukluğu ile suç arasındaki ilişki ve şizoid kişilik bozukluğunun cezai sorumluluğu incelenmektedir. Makalede şizoid bireylerin kişilik örgütlenmelerinin, örneğin empati becerilerinin yetersizliği, mekanik ve cansız hissetmesi, duygu dünyasından yoksun olması, sevmekten korkması, aynı zamanda antisosyal eylemlere ve dissosiyasyona yatkın olması onları suça yatkın hale getirebildiği ve şizoid vakaların adli bilimler çerçevesinde daha detaylı bir şekilde değerlendirilmesi gerektiği vurgulanmaktadır.
Üçüncü derleme makale Esra SAVAŞ’ın kaleme aldığı Yas Psikolojisini Anlamak/Understanding the Psychology of Grief başlıklı İngilizce makaledir. Makale yas sürecini ve psikolojisini farklı yönleriyle ele almaktadır. 21. yüzyıl yas terapisi yaklaşımlarının teorik çerçevesini sunarak yası çok boyutlu olarak tanımak, fark etmek ve çeşitli terapötik ekollerden faydalanarak bütüncül bir şekilde tedavi etmek için bir çerçeve sunmaktadır.
Sayının, dördüncü derleme makalesi Emrullah KILIÇ tarafından kaleme alınan Psikoterapistin Narsisizmi ve Terapötik Sürece Etkisi başlıklı makaledir. Makalede Psikoterapistlerin kendi kişilik örgütlenmelerindeki narsisistik unsurların terapi sürecine olumsuz yansıyacağı önermesi ele alınmıştır. Terapistlere, içe dönmek ve danışanlar kadar kendi narsisistik özelliklerini olgunlaştırma süreçlerine odaklanmaları gerektiği argümanını sunmaktadır. Bu argümanı farklı kuramsal yaklaşımlarla desteklemektedir.
Sayının beşinci derleme makalesi Ayşin AKDAĞ tarafından kaleme alınan Obsesif Kompulsif Bozuklukta; Klasik Bilişsel Davranışçı Terapi ve Yeni Nesil Kabul ve Kararlılık Terapisi, Karşılaştırmalı Müdahale Yaklaşımları başlıklı makaledir. Bu makalede OKB’ nin anlaşılması ve tedavisinde, klasik Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) ile BDT temelli yeni nesil çağdaş terapilerden Kabul ve Kararlılık Terapisi (KKT)’nin temel özellikleri açıklanarak müdahaleleri karşılaştırmalı olarak gözden geçirilmiştir.
Sayının altıncı makalesi Burak ŞENSÖZ tarafından kaleme alınan Kaos ve Alan Teorisi Bağlamında Bireyden Topluma Değişimin Bir Paradigması: Yakup Kadri ve Nur Baba Romanına Bütüncül Bir Bakış başlıklı makaledir. Makalede Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun Nur Baba kitabının bütüncül psikoterapi bağlamında incelemesi yapılmış, toplumun bireye ve bireyin topluma etkileri kaos ve alan teorisi kapsamında tartışılmıştır.
Sayının yedinci ve sekizinci makaleleri olgu çalışmalarıdır. Yedinci makale Arif Erdem KÖROĞLU’nun “Anneciğim burada dur.”: Ayrılma Kaygısı Bozukluğu Vakasının Çocuk Merkezli Oyun Terapisi ile Sağaltımı (Olgu Sunumu) başlıklı makalesidir. Bu çalışmada ayrılma kaygısı bozukluğu tanısı alan 6 yaşında bir çocukla yürütülen 24 çocuk merkezli oyun terapisi seanslarından oluşan bir uygulamanın sonuçları sunulmaktadır.
Sayının sekizinci makalesi Davut CEYLAN, Vakkas ÖZBEK tarafından hazırlanan H. Kohut’un Kendilik Psikolojisi Yaklaşımı Çerçevesinde Narsistik Kendilik Bozukluğu Belirtileri Gösteren T. Bey’in Psikoterapi Sürecine Bakış başlıklı makalede kendilik psikolojisi çerçevesinde terapi süreci yürütülen bir vakanın terapi süreci ele alınmıştır.
Birbirinden değerli çalışmaları istifadelerinize sunmaktan memnuniyet duymaktayız.
Son olarak süreçte özveri ile derginin yayımlanma sürecini takip eden Tahir ÖZAKKAŞ hocama teşekkür ederim.
Keyifli okumalar dilerim…


Doç. Dr. F. Zehra ERCAN
25 Ocak 2024
SELÇUKLU/KONYA



7. yılımızı tamamladık...