Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

OKUL ÖNCESİ EĞİTİM KURUMLARINDA GÖREV YAPAN ÖĞRETMENLERİN OYUN İLE ÖĞRETİM YETERLİLİKLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Yıl 2019, Cilt: 4 Sayı: 2, 274 - 287, 31.12.2019

Öz

Bu çalışmada, okul öncesi öğretmenlerinin
sahip oldukları oyun ile öğretim yeterliliklerin araştırılıp değerlendirilmesi
amaçlanmıştır. Çalışmanın evrenini Çanakkale Merkez ve ilçelerinde bulunan
bağımsız anaokulu ve bünyesinde anasınıfı bulunduran özel ve devlet okullarında
görev yapan 100 okul öncesi öğretmeni oluşturmaktadır. Katılımcılara Kadim
(2013) tarafından geliştirilen "
Okul Öncesi Dönemde Oyun Öğretimi Öz
Yeterlik Ölçeği" uygulanmıştır. Verilerin analizinde ilk olarak
katılımcıların demografik özellikleri kapsamında frekans analizleri, daha sonra
ise kullanılan ölçekteki her madde katılımcıların geneli için birer birer
incelenerek öz yeterlilikleri incelenmiştir. Elde edilen verilerin
dağılımlarına bakarak öncelikle normal dağılıp dağılmadığına ve hangi analiz
tekniğinden faydalanılması gerektiğine karar verilmiştir. Daha sonra demografik
özelliklerin öz yeterlilik üzerinde farklılaşmaya sebep olup olmadığının test
edilmesi için parametrik testlerden bağımsız gruplar için t-Testi ve ANOVA
testi yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin analiz sonuçlarına göre;
katılımcıların öz yeterlilik bulgularına bakıldığında genel öz yeterlilik puanı
3.932’dir. Bu puan katılımcıların genel olarak “yüksek” düzeyde bir öz
yeterliliğe sahip olduklarını belirtmektedir. Okul öncesi öğretmenleri için
kullanılan değişkenlerden “yaş”, “eğitim durumu”, “kıdem”, “mezun olunan alan”
ve “çalışılan kurumun niteliğinin (Kamu/Özel) okul öncesi öğretmenlerinin oyun
öz yeterliliklerinde anlamlı bir farklılık oluşturmadığı anlaşılmıştır. 

Kaynakça

  • Aral, N. (2011). Okul öncesi eğitimde kaynaştırma. İstanbul: Morpa.Aral, N., Kandır, A. ve Can Y. M. (2002). Okulöncesi eğitim ve okul öncesi eğitim programı. İstanbul: YA-PA.Ak, D. (2006). Oyun ve oyuncak kavramlarının tarihsel ve kültürel değişimine endüstriyel tasarım açısından bir bakış (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Anadolu Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Eskişehir.Arslan, M. (2017). Geçmişten günümüze uzanan süreçte oyun ve oyuncaklardaki farklılaşmanın incelenmesi (Sivas ili örneklemi). International e-Journal of Educational Studies, 1(2), 69-87.Akınbay, H. (2014). Okul öncesi dönemde oyunun önemi ve çocukların motor gelişimi üzerine etkileri ( Yayımlanmamış yüksek lisans tezi ). Selçuk Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Konya.Akandere, M. (2004). Eğitici okul oyunları. Ankara: Nobel Yayın.Bozan, N. (2014). Okul öncesi eğitimde oyunun öğretmen görüşlerine göre değerlendirilmesi (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Atatürk Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.Duman, G. ve Temel, F. Z. (2011). Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri’nde anasınıfına devam eden çocukların oyun davranışlarının incelenmesi. Sosyal Bilimler Dergisi, 1(1), 279-298.Demir, T. (2015). Okulöncesi öğretmenlerinin öz yeterlik algılarının ve sınıf yönetimi stratejilerinin çocuk – öğretmen ilişkileri üzerindeki etkileri (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi ). Ege Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.Ekici, Y, F. (2017). Okul öncesi öğretmen adayları ile pedagojik formasyon eğitimi alan öğretmen adaylarının öğretmenliğe yönelik öz yeterlik inançlarının karşılaştırılması. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 6(5), 3003-3022.Erbay, F. ve Saltalı, N. (2012). Altı Yaş Çocuklarının Günlük Yaşantılarında Oyunun Yeri ve Annelerin Oyun Algısı. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, 13(2), 249-264.Gözalan, E. (2013). Oyun temelli dikkat eğitim programının 5-6 yaş çocuklarının dikkat ve dil becerilerine etkisinin incelenmesi (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.Gazezoğlu, Ö. (2007). Okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden 6 yaş çocuklarına öz bakım becerilerinin kazandırılmasında oyun yoluyla öğretimin etkisi (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Dokuz Eylül Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İzmir.Kadim, M. (2012). Okul öncesi öğretmenlerinin oyun öğretimine ilişkin öz yeterliklerinin incelenmesi (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Bolu.Koçyiğit, S. ve Baydilek, B,N. (2015). Okul öncesi dönem çocuklarının oyun algılarının incelenmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 26(1),1305-2020.Sultanberk, H. (2017). Oyun Terapisinde Pratik Teknikler. Ankara: Pegem.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Eğitim Üzerine Çalışmalar
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Elmast Tuğçe Turak 0000-0001-5761-6832

Mehmet Kaan Demir 0000-0001-8797-0410

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2019
Gönderilme Tarihi 18 Ekim 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019Cilt: 4 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Turak, E. T., & Demir, M. K. (2019). OKUL ÖNCESİ EĞİTİM KURUMLARINDA GÖREV YAPAN ÖĞRETMENLERİN OYUN İLE ÖĞRETİM YETERLİLİKLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. Ihlara Eğitim Araştırmaları Dergisi, 4(2), 274-287.
Değerli Meslektaşlarımız,
IHEAD'ın son sayısının (Cilt 9-Sayı 2) yayımlandığını bildirmekten mutluluk duymaktayız. Sayının yayımlanmasında emeği geçen editör kurulu üyelerine, hakemlere ve yazarlara değerli katkılarından dolayı özel teşekkürlerimizi sunarız. Ayrıca, IHEAD'ın gelecek sayısını (Cilt 10-Sayı 1) Haziran 2025 itibariyle yayımlamayı planlamaktayız. Ocak 2024 itibariyle dergimize Türkçe makalelerin yanı sıra İngilizce makaleler de kabul etmekteyiz. Eğitimle ile ilgili makalelerinizi değerlendirmekten büyük bir memnuniyet duyacağımızı bildirir katkılarınız için şimdiden teşekkür ederiz.
Editör Kurulu
Ihlara Eğitim Araştırmaları Dergisi (IHEAD) by Aksaray Üniversitesi Eğitim Fakültesi içeriği CC BY-NC-SA 4.0. lisansına sahiptir.
by-nc-sa.svg

Ihlara Eğitim Araştırmaları Dergisi (IHEAD) dünyada araştırmacılar, yayıncılar ve bilim insanları tarafından en fazla kullanılan benzerlik yazılımlarından birisi olan iThenticate'i kullanmaktadır.

ithenticate-badge-rec-reverse.jpg


Ihlara Eğitim Araştırmaları Dergisi (IHEAD) açık erişimli bir dergidir.
Open-Access-logo.png